Skip til hoved indholdet

Beskyttet beskæftigelse

Den Sociale Virksomhed er Lolland Kommunes beskæftigelsestilbud, jf. §103 i Lov om social service. Beskyttet beskæftigelse er til borgere der er mellem 18 og 65 år, som har begrænsninger i arbejdsevnen, og som ikke har mulighed for at opnå eller fastholde arbejde på normale vilkår for at deltage i arbejdsmarkedet.

Et beskæftigelsestilbud hos DSV tilstræber derfor både at understøtte og udvikle den enkeltes behov for og evner til, at indgå i sociale sammenhænge, såvel som at tilføre den enkelte konkrete færdigheder. Med udgangspunkt i den enkeltes funktionsniveau og motivation udarbejdes der i dialog med borgerne SMART mål. Der er fokus på progression hos den enkelte med henblik på videre beskæftigelse inden for det ordinære arbejdsmarked.

Hos Den Sociale Virksomhed kan vi tilbyde beskæftigelse inden for en række områder. Arbejdsfællesskaberne er i Nakskov og er fordelt på to matrikler såvel ude som inde.

Forskellige beskæftigelsestilbud

Pakke-, montage og elafdelingen tilbyder primært beskæftigelse til borgere som trives bedst med at udføre mindre komplekse opgaver der ikke er fysisk krævende og finder tryghed i rutinen og genkendeligheden. Et typisk eksempel på en sådan, fast tilbagevendende opgave, er, at montere rawplugs i rammer, der efterfølgende folieres og pakkes i kasser, så de er klar til videresalg i butikkerne. Men, her udføres også mere komplekse monteringsopgaver der kræver et vist kognitivt niveau at udføre og målgruppen spænder vidt, inden for den gruppe af borgere der er tilknyttet Center for Handicap.

Afdelingen er indrettet således, at der er god adgang for kørestolsbrugere og gangbesværede og arbejdet er typisk ikke fysisk krævende, således at borgere med mere vidtgående fysiske handicap også kan tilgodeses.

I køkken-, Café- og rengøringsafdelingen vil arbejdsopgaverne typisk være mere fysisk krævende og er således ikke egnede for kørestolsbrugere eller gangbesværede.

Her består arbejdsopgaverne, blandt andet, af daglig rengøring af hele afdelingen, herunder også de kontorer, møde- og kursuslokaler der er på adressen, samt drift af Café/kantine og cateringopgaver i form af servicering og klargøring til afholdelse af møder og kurser der afholdes i center for Handicaps lokaler.

På træværkstedet er det produktionen af éngangspaller til eksportfirmaer og brændeproduktionen der udgør de faste elementer i beskæftigelsen, der skal varetages året rundt.

Herudover er der en løbende produktion af diverse møbler og legeredskaber samt brugskunst, blandt andet i form af vinpropper, olielamper og lysestager, drejet i træ.

På smedeværkstedet udføres diverse bestillingsopgaver og vedligeholdelse af Den Sociale Virksomheds materiel. Her udvikles også projekter i samarbejde med Træværkstedet, blandt andet igennem fremstilling af plankeborde med understel i metal, og andre former for samproduktioner.

Smedeværkstedet er også en del af ”Ungeindsatsen” i Lolland kommune, som tager sigte på den gruppe af unge der befinder sig i gråzonen mellem det ordinære arbejdsmarked og beskyttet beskæftigelse, med henblik på at sætte disse unge i stand til at indgå på det ordinære arbejdsmarked med et minimum af særlige skånehensyn.


Æbleplantagen er et centralt element i Den Sociale Virksomhed, og den årlige høst og forarbejdning af æbler til most på flasker et af årets absolutte højdepunkter. I et par uger hen på efteråret, så er alle der kan, aktiveret med at plukke æbler, vaske æbler, presse æbler, pasteurisere mosten og fylde den på flasker.

Ud over æbleplantagen, så er der en lille juletræsplantage og landbruget der producerer grøntsager og andre afgrøder til eget forbrug i Caféen og til videresalg fra egen gårdbutik.

Som det sidste nye skud på stammen, så er vi i gang med at etablere en butik i den gamle stald, hvor vi kan udstille og sælge de produkter der bliver fremstillet på træværkstedet og i smedjen, samt et lille ”gårdsalg” med produkter fra Landbruget.

Hvad vil det sige at praksis tager afsæt i anerkendelse og ressourcer?

Det vil først og fremmest sige, at praksis tager udgangspunkt i, at vi alle har behov for at føle os inkluderet, kompetente, som en del af et socialt fællesskab, og at alle rummer et udviklingspotentiale og iboende ressourcer.

Den grundlæggende betingelse for at føle sig som en værdifuld del af et fællesskab er, at blive set, hørt og respekteret for de kvaliteter man nu engang indeholder, eller med andre ord, at ens meninger, behov og følelser bliver set, hørt og anerkendt.

Ud fra en grundlæggende overbevisning om, at den enkelte indsats skal ses i sammenhæng med borgerens øvrige liv og de indsatser der i øvrigt finder sted, så er det i DSV derfor også en faglig værdi og kvalitet, at være i stand til få øje på og anerkende, hvad borgeren rummer af iboende ressourcer og kompetencer, med henblik på at skabe rammer der giver plads for videre udvikling af disse, frem for hvad borgeren ikke kan eller evner.

I en produktionsvirksomhed som DSV betyder det, at der arbejdes i delprocesser frem for færdige produkter. F.eks. ved produktion af en havebænk, er der forskellige sværhedsgrader. Ved inddeling i delopgaver, kan borgere med forskellige kompetencer indgå i en produktion af en havebænk. Alle indgår således i en meningsfyldt opgave med anerkendelse af den enkeltes kompetencer og ressourcer, uden at der er gået på kompromis med kvaliteten af det færdige produkt.

Målet er at skabe optimale rammer for et inkluderende og rummeligt arbejdsfællesskab, med muligheder for kontinuerlig udvikling af såvel fysiske som psykiske kompetencer og ressourcer hos den enkelte.

Center for Handicap

Nørrevold 1A
4900 Nakskov

cfh-kontakt@lolland.dk