Skip til hoved indholdet

Projekt LA2u

I Center for Handicap arbejder vi kontinuerligt på at forbedre vores faglighed og vores metodevalg, til gavn for både borgere og medarbejdere.

Med den baggrund deltager 2 botilbud i Center for Handicap fra januar 2022 til januar 2024 i et projekt der drives af Socialstyrelsen. Projektet ”LA2u – Forebyggelse af magtanvendelser og voldsomme episoder på botilbud for mennesker med udviklingshæmning” har til formål at afprøve tilgangen og metodik i LA2. Intentionen med tilgangen er at forebygge voldsomme episoder gennem inddragelse af borgerens egne erfaringer, håb og drømme.

LA2, som bygger på et fundament af low arousal og recovery, er først og fremmest et samtale- og refleksionsredskab, der har fokus på at forstå borgerens indefra perspektiv. Indefra perspektiv er for eksempel borgerens egen oplevelse af trivsel, af egne ressourcer, af netværk, belastninger og mestringsstrategier. LA2u er undersøgelsen af hvorvidt tilgangen, med tilpasninger og justeringer, også kan benyttes til kognitivt svagt fungerende borgere.

Undervisning, forandring og forankring som projektaktiviteter

Center for Handicap skal over en 2 årig periode modtage undervisning i tilgangen, afprøve metoden i tilgangen, bidrage med målinger og data til Socialstyrelsen og bidrage med viden om tilgangen i praksis. Målet er, at fremme trivsel og mestringsevne, ved kontinuerligt at have borgerens perspektiv for øje og dermed sikre borgerafsættet i hverdagen.

Medarbejderne i de to botilbud har deltaget i 4 af de 6 undervisningsgange og medarbejderne arbejder sideløbende i botilbuddene med refleksioner, trivselsplaner for borgere og at foretage intern kompetenceudvikling om tilgangen og metodikken. Fagligheden er i højsædet, når der arbejdes med at ændre på mønstre, tankegange, perspektiver og adfærd i medarbejdergruppen.

I alt arbejdes der lige nu ud fra 7 konkrete indsatsområder, som skal føre til at tilgangen ikke kun afprøves, men også bliver en helt naturlig del af det pædagogiske arbejde i botilbuddene. Tilgangen skal på sigt bredes ud til flere botilbud i Center for Handicap. Borgere og medarbejdere fra de to deltagende botilbud er derfor forgangsmænd for et spændende arbejde, der bygger på en bevidst tilstræbelse på at forstå borgerperspektivet.

Mere information om projektet LA2U

Krogsbølleparkens medarbejdere har nu gennemført 6 undervisningsdage i LA2u og har derved fået viden om tryghedsplaner, trivselsplaner, læringsplaner, perspektivskifte, princippet om affektsmitte, mestringsstrategier og meget andet der tilsammen betyder, at medarbejderne nu har et fælles afsæt for at implementere metoden og de redskaber der ligger i LA2u.

Det betyder, at fokus i projektet nu er på at bære al den tilegnede viden og egne refleksioner ud i botilbuddene og give det liv. Det gør medarbejderne, ved sammen at forpligtige sig til at italesætte egne refleksioner, stille nysgerrige spørgsmål til kollegers refleksioner, udvide eget perspektiv og fælles blive klogere på borgernes perspektiv.

For at kunne understøtte at teori og redskaber får liv i Krogsbølleparken, laver implementeringsteamet forskellige tiltag i husene og i forbindelse med videndeling. Tiltagene er forskelligartede og afhænger af hvad der er brug for blandt kollegerne, men formålet er at holde øjet på bolden, at toget kører stødt videre og konsekvent at have LA2u nærværende i den daglige praksis.

Faglige refleksioner, implementering og redskaber der nytter

Undervisning, implementeringsarbejdet og redskaberne i form af trygheds- og trivselsplaner er allerede begyndt at vise sin effekt. Medarbejdere oplever, at have bedre forudsætninger for at forebygge voldsomme episoder og i det daglige viser der sig små fremskridt for borgerne, i form af færre voldsomme episoder eller en bedre mestring af udfordringer.

LA2u som metode, og de tilgange metoden bygger på, er dermed begyndt at vise sin effekt og derfor er opgaven fremadrettet for medarbejderne at gribe de gode erfaringer, holde dem foran sig og fortsætte videre med at være nysgerrig på borgerens perspektiv, på egen praksis og på hvordan borgeren bedst kan understøttes i sit hverdagsliv.

En stor del af arbejdet med at implementere LA2u i Krogsbølleparken, består af at ændre arbejdsgange, ændre vaner og se praksis med nye øjne. Når borgerens perspektiv er i fokus, og når medarbejderne i Krogsbølleparken fokuserer på trivsel, sker der gradvise ændringer af praksis. Det kommer både medarbejdere og borgere til gode og efter et år i projektet, er der sket en markant nedgang i voldsomme episoder i Krogsbølleparken.

Projekt LA2u i Krogsbølleparken har i sommeren 2023 opnået en kæmpe milepæl, til gavn for både borgere i Krogsbølleparken og på sigt hele Center for Handicap.

8 engagerede medarbejdere fra Krogsbølleparken er nu certificerede LA2 Trainers og har papir på at kunne implementere LA2, rådgive samarbejdspartnere om LA2 og kan formidle og undervise i LA2. Forud for certificeringen ligger et benhårdt stykke arbejde med at modtage undervisning, dygtiggøre sig i samspil og samtale omkring LA2 med både borgere og kolleger og at formidle LA2 til andre. De certificerede LA2 Trainers har derfor nu også erfaring med at video-optage egen praksis, få og give sparring på baggrund af optagelser og at tilpasse praksis efter læringen.

Certificerede LA2 Trainers er en kæmpe styrke i arbejdet med at udbrede LA2u til resten af Center for Handicap, så de gode resultater, med at højne trivslen hos borgerne og forebygge voldsomme episoder, kan komme hele organisationen til gode.

Derfor blev der på 3. opfølgningsdag med Sopra og Social- og Boligstyrelsen fejret både de 8 certificerede Trainers, men også at Krogsbølleparken i projektperioden er lykkedes med at nedbringe antallet af voldsomme episoder med over 30%.

Hele Krogsbølleparkens medarbejdergruppe arbejder dedikeret videre med LA2u og samtidig er næste skridt, at lægge konkret plan for hvordan LA2u skal bredere ud i organisationen.

Med projektet "Forebyggelse af magtanvendelse og voldsomme episoder på botilbud for mennesker med udviklingshæmning" afprøver Krogsbølleparke, igennem Social- og Boligstyrelsen, LA2u som metode og tilgang, og vi er nu halvvejs i projektet.

Krogsbølleparken oplever, at LA2u har stor effekt på trivsel og på at nedbringe voldsomme episoder, ligesom verden omkring Center for Handicap også får øje på potentialet i at implementere LA2u. Socialpædagogen, har i deres "Faglige fokus" lavet en podcast med deltagelse af Trine Uhrskov, udvikler af LA2u og Nanine Skotte, fra Krogsbølleparken.

Trine og Nanine fortæller for eksempel om indefra perspektiv, trivselsøer og hvordan LA2u i samspil med borgeren kan højne trivslen.

Hvis du vil lytte med, så klik på linket herunder. (Husk at acceptere cookies, hvis du ikke kan afspille podcasten)

Allerede i første projektår i implementering af LA2u i Krogsbølleparken kunne vi konstatere, at metoden og tilgangen havde en positiv indvirkning på trivsel, hos både borgere og medarbejdere. Det betød, blandt andet, et stort fald i voldsomme episoder i botilbuddet og at der blev rum til en ny fælles faglighed og stærkere samarbejde i Krogsbølleparken.

VIVEs midtvejsevaluering

Nu viser midtvejsevalueringen af puljen, gennemført af VIVE for Social- og Boligstyrelsen, at vi ikke er de eneste, som oplever en positiv udvikling i forbindelse med implementering af LA2u. Faktisk viser midtvejsevalueringen. at de botilbud der deltager i projektet gennem Social- og Boligstyrelsen viser et markant fald i antallet af magtanvendelser, i modsætning til en ellers national tendens. hvor antallet af indrapporterede magtanvendelser stiger. Midtvejsevalueringen viser også. at trivsel hos borgere og medarbejdere stiger, på tværs af de 8 botilbud som deltager i projektet. Det er virkelig gode tendenser.

Fælles faglighed højner trivsel

Øget trivsel hos borgerne ser i praksis ud på forskellige måder og fokus på borgerens indefra perspektiv forpligtiger medarbejderne i Krogsbølleparken, til at finde nye veje at gå i det daglige. I interesseorganisationen Lev's december magasin, kan du læse om LA2u i Krogsbølleparken, set gennem øjnene af både borger og medarbejder. Artiklen er en del af et tema, som skal vise et modbillede til Operation X dokumentarerne fra november 2023 og pointerer, at et stærkt fokus på faglighed kan bidrage til at mindske og forebygge forråelse i det pædagogiske arbejde.

Som landsformand for Lev, Anni Sørensen, skriver i sin leder: ”Det er eksempler til efterfølgelse, som viser at høj faglighed findes ’derude’. Den er lige til at bruge”. I artiklen fra Krogsbølleparken kan du læse om hvordan det ser ud i praksis. Du kan også læse om hvordan LA2u skal implementeres bredere ud i Center for Handicap, så vi kan fortsætte med den gode udvikling for borgernes trivsel og det fælles faglige samarbejde.

Center for Handicap

Nørrevold 1A
4900 Nakskov

cfh-kontakt@lolland.dk